Λίμνη Πλαστήρα

Λίμνη Πλαστήρα Η Λίμνη Πλαστήρα είναι λίμνη που βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νομό Καρδίτσας. Είναι τεχνητή λίμνη, και το επίσημό της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού. Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στον ποταμό Ταυρωπό ή Μέγδοβα, η δε ιδέα για την κατασκευή της ανήκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, απ' όπου πήρε και το πιο γνωστό της όνομα. Η χρηματοδότηση της έγινε από χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα και την κατασκευή ανέλαβε γαλλική εταιρεία. Σήμερα τη διαχείριση του φράγματος έχει αναλάβει η ΔΕΗ. Να σημειωθεί ότι πριν την κατασκευή της λίμνης, υπήρχε στο οροπέδιο αεροδρόμιο, όπου προσγειώθηκε στην Ελλάδα το πρώτο συμμαχικό αεροπλάνο.

Περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος 12 χλμ, μέγιστο πλάτος 4 χλμ, η συνολική της επιφάνεια είναι 24 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 μέτρα. Το νερό της χρησιμοποιείται για άρδευση και ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 400 MW. Τα τελευταία χρόνια έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη.

Περιμετρικά της λίμνης Πλαστήρα μπορεί κανείς να επισκεφτεί μοναδικά φυσικά τοπία και γραφικους οικισμούς. Ο επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει σε οργανωμένες ή μη δραστηριότητες όπως ορειβασία, ψάρεμα, πεζοπορία, τοξοβολία, ιππασία, ποδηλασία και ανεμοπτερισμό.
Τα τοπικά προιόντα και οι γέυσεις που αξίζει κανείς να γευτεί είναι το κρασί, το τσίπουρο, τα γλυκά του κουταλιού, πέστροφες και ντόπια κρέατα και φυσικά τις καταπληκτικές πίτες.Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό και στα χωριά που βρίσκονται στην περιοχή υπάρχουν διαθέσιμα πολλά ξενοδοχεία και ξενώνες που μπορούν να σας φιλοξενήσουν.

Καρδίτσα
Ελλάδα
Άλλες Κατηγορίες:
 Ταξίδια-Διακοπές » Χειμερινές Αποδράσεις