Σπήλαιο της Μαρώνειας

Σπήλαιο της Μαρώνειας Η συναρπαστική μοναδικότητα του Σπηλαίου της Μαρώνειας Το σπήλαιο Μαρώνειας, στην περιοχή Κουφοπλάτη Κομοτηνής, είναι διανοιγμένο σε ένα «νησί» από ασβεστόλιθο. Το πέτρωμα αυτό δημιουργήθηκε κυρίως από τα πτώματα μικροοργανισμών που ζούσαν πριν εκατομμύρια χρόνια στη θάλασσα που σκέπαζε την περιοχή. Τα μικροσκοπικά τρηματοφόρα, εκείνοι οι μονοκύτταροι θαλάσσιοι οργανισμοί, υπάρχουν ακόμα -απολιθωμένοι πλέον- μέσα στον ασβεστόλιθο.
Όταν η περιοχή αναδύθηκε από την αρχέγονη εκείνη θάλασσα άρχισε να διαβρώνεται από το νερό της βροχής. Η μακρόχρονη κίνηση των υπόγειων νερών δημιούργησε έγκοιλα που στη συνέχεια εποικήθηκαν από χερσαίους οργανισμούς. Κάποιοι από αυτούς χρησιμοποιούν το σπήλαιο για φώλιασμα διατηρώντας τις σχέσεις τους με το εξωτερικό περιβάλλον, ενώ άλλοι αποκόπηκαν από αυτό αναπτύσσοντας προσαρμογές που τους επιτρέπουν να ολοκληρώνουν το βιολογικό τους κύκλο μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Άχρωμα, τυφλά και με ιδιαίτερη αντοχή στην έλλειψη τροφής, τα είδη αυτά διαδίδουν το θαύμα της ζωής στον υπόγειο κόσμο, φυλακισμένα εκεί από την ίδια τους τη φύση.
Tο σπήλαιο της Μαρώνειας είναι ο μοναδικός χώρος στον πλανήτη μας που ζουν οι επίσης μοναδικοί πληθυσμοί του ισόποδου Alpioniscus thracicus, του κολεοπτέρου Maroniella beroni και του χερσαίου σαλιγκαριού Balcanodiscus cerberus. Από το 1999 που ξεκίνησε η συστηματική μελέτη του σπηλαίου έχουν βρεθεί πάνω από 30 διαφορετικά είδη ασπονδύλων εκ των οποίων τα 25 έχουν μόνιμους πληθυσμούς και 5 από αυτά είναι νέα για την επιστήμη. Ιδιαίτερη αξία στο σπήλαιο προσδίδει η παρουσία 8 αποκλειστικά σπηλαιόβιων ειδών (6 τρωγλόβια και 2 στυγόβια) και τουλάχιστον 10 ειδών που είναι ενδημικά στο σπήλαιο. Ιδιαίτερης σημασίας είναι επίσης η μικρή μόνιμη «Γραφική Λίμνη» στα δυτικά του «Θαλάμου Κόκκινης Κολώνας» όπου βρέθηκαν τα δύο μοναδικά είδη του σπηλαίου (αμφίποδο και κολλέμβολο). Ένα ακόμα σπάνιο για τα Ελλαδικά δεδομένα χαρακτηριστικό του σπηλαίου είναι η χρησιμοποίησή του από τουλάχιστον 11 είδη νυχτερίδων για διημέρευση ή διαχείμαση, από τα οποία 8 αναπαράγονται εκεί.Η σπηλιά αυτή, όπως και άλλες της περιοχής χρησίμευσε σαν κατοικία προιστορικών ανθρώπων.

Ροδόπη
Ελλάδα
Άλλες Κατηγορίες:
 Ταξίδια-Διακοπές » Χειμερινές Αποδράσεις