Αμοργός

Αμοργός Η Αμοργός είναι το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων. Δυο φυσικά λιμάνια υποδεχόνται τους επισκέπτες: τα Κατάπολα και την Αιγιάλη βορειότερα. Η Αμοργός έχει απότομες ακτές στα ανατολικά και ηπιότερες στα στα δυτικά.
ΑΜΟΡΓΟΣ Η ΧΩΡΑ
Πρωτεύουσα του νησιού η μεσαιωνική Χώρα δεσπόζει γύρω από το βράχο του Ενετικού κάστρου. Δεκάδες εκκλησάκια, στενά σοκάκια και οι αψιδωτές καμάρες δίνουν στη Χώρα ένα ξεχωριστό ύφος.
ΚΑΤΑΠΟΛΑ
-Τα ερείπια του κάστρου που κτίστικε από τον Ιερεμία Γκίζι του 13ου αιώνα.
-Ο πύργος του Γαβρά, με την Αρχαιολογική συλλογή του νησιού.
-Το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας που ιδρύθηκε από τον Αλέξη Κομνηνό το 1088. Το πιο σημαντικό εκκλησιαστικό μνημείο.
-Τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Μινώας στα Κατάπολα.
-Το Αρχαιολογικό μουσείο στα Κατάπολα, με ευρήματα από την αρχαία πόλη

Πως να πάτε
Με πλοίο από τον Πειραιά σε 10 ώρες.Από τα Κατάπολα υπάρχουν λεωφορεία για την Χώρα, Αιγιάλη, Μοναστήρι και Αγία Άννα.Ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνι του Αιγαίου, ο κόλπος στα Κατάπολα κατοικείται από τους αρχαίους χρόνους. Πάνω από τα Κατάπολα βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης, Μίνωας.

Μερικές απο τις καλύτερες παραλίες είναι :
Παραλία Αιγιάλης:Η παραλία της Αιγιάλης είναι η μεγαλύτερη του νησιού, είναι αμμώδης με καθαρά νερά. Ιδανική για όσους έχουν μικρά παιδιά. Μπορείτε να συνδυάσετε το μπάνιο σας με τον καφέ σας αφού δίπλα στην παραλία υπάρχουν καφετέριες. Εύκολη πρόσβαση από εκεί έχετε και στην παραλία του Λεβροσού με τα πόδια από το μονοπάτι που αρχίζει στο τέλος της παραλίας της Αιγιάλης η με καραβάκι από το λιμάνι.
Παραλία Φοινικιές:Μικρή ήσυχη και καθαρή αμμώδη παραλία. Πρόσβαση από το μονοπάτι από Κατάπολα.
Παραλία Γραμπούσσα:Στο νότιο μέρος της Αμοργού σε μικρή απόσταση βρίσκεται το μικρό νησάκι Γραμπούσσα,η παραλία της είναι μοναδικής ομορφιάς με λευκή άμμο και γαλανοπράσινα καθαρά νερά.Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται με βαρκάκια από την Καλοταρίτισσα.
Όρμος Καλοταρίτισσας:Ο Όρμος Καλοταρίτισσας είναι το νοτιότερο λιμανάκι του νησιού.Μεγάλη παραλία με άμμο και καθαρά νερά είναι τα χαρακτηριστικά της.Πρόσβαση με τα πόδια από την στάση του λεωφορείου στην Αγία παρασκευή ή με ατομικό μεταφορικό μέσον,ένα μικρό σημείο του δρόμου δεν είναι ασφαλτοστρομένο ακόμα.Κατάπολα:Η παραλία των Καταπόλων με βοτσάλο και σκιερά αλμιρίκια κατα μήκος.
Λεβροσός:Η παραλία του Λεβροσού. Αμμώδη με καθαρά πρασινο- γάλανα νερά, πρόσβαση από το μονοπάτι, από την Παραλία της Αιγιάλης ή από το λιμάνι με το καραβάκι.
Παραλία Μικρή Βλιχάδα:Η παραλία Μικρή Βλιχάδα. Απομονωμένη παραλία με βότσαλο και πεντακάθαρα νερα, δύσκολη η πρόσβαση αφού γίνετε μόνο με τα πόδια από δύσβατο μονοπάτι που ξεκινάει απ'τα θολάρια. Ιδανική για φανατικούς λάτρες της μοναξιάς.
Παραλία του Μούρου:Η παραλία του Μούρου.Πολύ καθαρά νερά, παραλία από χαλικάκι και λίγο άμμο σε πανέμορφο τοπίο με βράχους που ξεπηδούν στο μέσο της παραλίας και απομονομένες σπηλιές που λίγες προσεγγίζονται με τα πόδια.Η πρόσβαση ειναι εύκολη με το λεωφορείο που ξεκινάει από χώρα και Κατάπολα.
Όρμος Λίβερος: Ο Όρμος Λίβερος. Μικρή βραχώδη παραλία, εντυπωσιακό όμως το ναυάγιο του ''Ολυμπία''που υπάρχει εκεί όπου γυρίστηκαν και σκηνές από την ταινία ''το απέραντο γαλάζιο''.

Αμοργός
Ελλάδα
Άλλες Κατηγορίες:
 Ταξίδια-Διακοπές
 Ταξίδια-Διακοπές » Προορισμοί
 Ταξίδια-Διακοπές » Καλοκαιρινές διακοπές » Νησιά