Διατηρήστε τα χαλιά σας καινούργια!

25 Φεβρουαρίου 2011

Διατηρήστε  τα χαλιά σας καινούργια!

Καθημερινός Καθαρισμός

Για την καθημερινή καθαριότητα τους, τα χαλιά χρειάζονται ένα ελαφρύ καθάρισμα με απλή ηλεκτρική σκούπα χώρις βούρτσα, αν είναι δυνατόν και από τις δύο πλευρές. Τα κρόσια πρέπει να σκουπίζονται απαλά με την σκούπα και όχι με πλήρη απορροφητική δύναμη, διότι υπάρχει κίνδυνος να τα μαγκώσει και να κοπούν. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε τα επιμέρους εξαρτήματα της σκούπας σας ώστε να καθαρίζετε καλά όλα τα δύσκολα σημεία, όπως κάτω από τα έπιπλα σας. Περιοδικά να σηκώνετε και να αλλάζετε φορά στο χαλί σας ώστε να εκμηδενίσετε την ύπαρξη σκώρου, ο οποίος προτιμά σκοτεινά και σκιερά μέρη, και να προστατεύσετε τα χρώματα από τις περιοχές που βλέπει ο ήλιος.

Ενδιάμεσος Καθαρισμός

Μια άλλη διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι χωρίς κανένα κίνδυνο είναι το φρεσκάρισμα του χρώματος με το βούρτσισμα. Τα μάλλινα χαλιά θα λάμψουν αν τα βουρτσίσετε με μια μαλακή βούρτσα τυλιγμένη με ένα βαμβακερό πανί βουτηγμένο σε διάλυμα (1 μέρος λευκό ξύδι σε 3 μέρη νερό) βουρτσίζοντας πάντα προς την κατεύθυνση του πέλους.


Σειρά των Εργασιών

1.Καλό σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα.
2.Καθαρισμός των όποιων λεκέδων.
3.Ενδιάμεσος καθαρισμός.
4.Αφού στεγνώσει απόλυτα, σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα.


Βασικός Καθαρισμός - Πλύσιμο

Αν αποφασίσετε τελικά να τα δώσετε έξω για καθαρισμό πρέπει να συμβουλευτείτε το κατάστημα αγοράς του χαλιού σας για τη σύνθεση του και ζητήστε να σας προτείνουν κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο καθαρισμού-πλυσίματος που εγγυάται το τελικό αποτέλεσμα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση όταν παραλλαμβάνετε το χαλί σας από το καθαριστήριο να ελέγχετε κατά πόσον έγινε αποτελεσματική απομάκρυνση των λεκέδων και εξετάστε το για τυχόν αποχρωματισμούς της επιφάνειας του, που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της αξίας του τάπητα.