Διώξτε τους λεκέδες από τα χαλιά σας!

25 Φεβρουαρίου 2011

Διώξτε τους λεκέδες από τα χαλιά σας!

Οποιαδήποτε και αν είναι η φύση του λεκέ, οι παρακάτω γενικές οδηγίες πρέπει πάντα να ακολουθούνται:

1.Το μυστικό για την αποτελεσματική απομάκρυνση των λεκέδων είναι να δράσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
2.Καθαρίστε τον λεκέ από την εξωτερική περίμετρο προς το κέντρο του.
3.Τις υγρές και παχύρευστες ουσίες αφαιρέστε τις μαλακά με ένα κουτάλι. Προσοχή όμως να μην τις αποξύσετε με αιχμηρά αντικείμενα. Τα εναπομείναντα υγρά απορροφήστε τα με ένα καθαρό λευκό πανί ή με ένα απορροφητικό πανί.
4.Με την ακόλουθη σειρά πρώτα τοποθετήστε μιά πετσέτα κάτω από την περιοχή του λεκέ και δοκιμάστε να τον καθαρίσετε με χλιαρό νερό και ένα σφουγγάρι. Αν ο λεκές επιμένει χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα ουδέτερου απαλού απορρυπαντικού-σαμπουάν (1 κουταλιά του γλυκού για κάθε ? λίτρου ζεστό νερό). Μην τρίψετε τη λερώμενη περιοχή, σφουγγίστε απαλά Σε περίπτωση που και αυτό δεν είναι αρκετό για να φύγει ο λεκές, δοκιμάστε τον καθαρισμό με την χρήση κάποιου διαλύτη (Υπερχλωρεθυ-λένιο ή Αμμωνία). Βουτήξτε ένα καθαρό πανί που δεν χνουδιάζει στον διαλύτη και μουσκέψτε τον λεκέ. Αν όλα τα παράπανω δεν επιφέρουν το επιθυμιτό αποτέλεσμα, συνεχείστε ως εξής:
5.Αναγνωρίστε το είδος του λεκέ και αναφερθείτε στον Πίνακα Απομάκρυνσης Λεκέδων που ακολουθεί.
6.Πριν χρησιμοποιήσετε το κατάλληλο για την περίσταση δίαλυμα ελέγξτε την σταθερότητα της βαφής σε κάποιο κρυφό σημείο. Ποτέ μην ρίχνετε το διάλυμα κατευθείαν στο χαλί, πρώτα ρίξτε ποσότητα πάνω σε ένα καθαρό πανί.
7.Μετά την χρήση του διαλύματος, χρησιμοποιείστε ένα καθαρό και στεγνο πανί για να απορροφήσετε το διάλυμα που έχει απομείνει (τοποθετώντας επάνω ένα βαρύ βιβλίο). Κατόπιν βουρτσίστε κόντρα με το πέλος ή αν το χαλί σας είναι πολύ μαλακό (Gabbeh) με την φορά του πέλους.


8.Αφήστε το χαλί να στεγνώσει μόνο του σε ένα σκιερό και καλά αεριζόμενο χώρο. Αφού στεγνώσει περάστε το με την ηλεκτρική σκούπα.

Πίνακας Απομάκρυνσης Λεκέδων

ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ-ΛΙΚΕΡ
Πλύντε το με διάλυμα ουδέτερου απαλού απορρυπαντικού-σαμπυάν (1 κουταλιά του γλυκού για κάθε ? λίτρου ζεστό νερό) και περάστε το με ένα πανί βουτηγμένο σε μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα).

ΜΠΥΡΑ
Πλύντε το με ζεστό νερό (θερμοκρασία 50?C) που περιέχει 3% μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα).

ΜΕΛΑΝΙ
Χρησιμοποιείστε υπερχλωρεθυλένιο.

ΒΟΥΤΥΡΟ, ΛΑΔΙ, ΣΑΛΤΣΕΣ
Καθαρίστε με υπερχλωρεθυλένιο ή καθαρή βενζίνη κατόπιν πλύντε με διάλυμα σαμπουάν και αν ο λεκές επιμένει χρησιιμοποιείστε καθαρή αμμωνία 5%.

ΚΕΡΙ, ΠΑΡΑΦΙΝΕΣ
Τοποθετήστε στυπόχαρτο πάνω από τον λεκέ και σιδερώστε το με ζέστο σίδερο. Καθαρίστε με υπερχλωρεθυλένιο και πλύντε τοπικά με διάλυμα σαμπουάν.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΚΑΡΑΜΕΛΑ, ΓΛΥΚΑ
Καθαρίστε το με ζεστό νερό (θερμοκρασία 50C).Αν παραμείνουν υπολείμματα, χρησιμοποιείστε καθαρή αμμωνία 5%.

ΚΑΦΕΣ, ΤΣΑΙ
Πλύντε τοπικά με διάλυμα σαμπουάν και αν ο λεκές επιμένει χρησιιμοποιείστε μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα) ή καθαρή αμμωνία 10%.

ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ – ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Καθαρίστε με υπερχλωρεθυλένιο ή καθαρή βενζίνη, κατόπιν πλύντε με διάλυμα σαμπουάν και αν ο λεκές επιμένει χρησιιμοποιείστε καθαρή αμμωνία 5% ή μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα).

ΑΥΓΟ
Καθαρίστε με μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα) ή καθαρή αμμωνία 5% και πλύντε τοπικά με διάλυμα σαμπουάν.

ΦΡΟΥΤΑ , ΤΡΟΦΕΣ
Καθαρίστε με ζεστό νερό (θερμοκρασία 50?C) και μετά πλύντε τοπικά με διάλυμα σαμπουάν.

ΚΟΛΛΑ, ΒΕΡΝΙΚΙ
Καθαρίστε με υπερχλωρεθυλένιο ή καθαρή βενζίνη, κατόπιν πλύντε με διάλυμα σαμπουάν.

ΧΟΡΤΟ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Περάστε το με ένα πανί βουτηγμένο σε μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα).

ΜΕΛΑΝΙ, ΑΝΙΛΙΝΕΣ, ΚΑΡΒΟΥΝΟ

Τοποθετήστε στυπόχαρτο πάνω από τον λεκέ για να τραβήξετε όσο το δυνατόν περισσότερο και κατόπιν καθαρίστε με ένα διαλύμα 70% νερό και 30% μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα). Μετά πλύντε με σαμπουάν. Επίσης ο φυσικός χυμός λεμόνι έχει καλά αποτελέσματα.

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ, ΣΙΡΟΠΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Καθαρίστε το με ζεστό νερό (θερμοκρασία 50?C).Αν παραμείνουν υπολείμματα, χρησιμοποιείστε καθαρή βενζίνη ή υπερχλωρεθυλένιο.

ΜΕΡΚΟΥΡΟΧΡΩΜΑ
Περάστε το με ένα πανί βουτηγμένο σε διάλυμα 2/3 νερό και 1/3 μεθυλική αλκοόλη.

ΜΟΥΧΛΑ
Περάστε το με ένα πανί βουτηγμένο σε αμμωνιακό διάλυμα.

ΓΑΛΑ, ΣΟΚΟΛΑΤΟΥΧΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ, ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Πλύντε με διάλυμα σαμπουάν και κατόπιν καθαρίστε με καθαρή αμμωνία 5% ή μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα). Αν ο λεκές επιμένει χρησιιμοποιείστε υπερχλωρεθυλένιο ή καθαρή βενζίνη.

ΛΑΣΠΗ

Αφήστε την να στεγνώσει και κατόπιν απορροφήστε με την ηλεκτρική σκούπα.

ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ, ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ, ΚΕΤΣΑΠ
Καθαρίστε με καθαρή αμμωνία 10% κατόπιν με υπερχλωρεθυλένιο και μετά πλύντε με διάλυμα σαμπουάν.

ΒΕΡΝΙΚΙ ΝΥΧΙΩΝ

Καθαρίστε με ασετόν και πλύντε με σαμπουάν.

ΜΠΟΓΙΑ
Λαδομπογιά: Περάστε τον λεκέ με ένα πανί βουτηγμένο σε καθαρή βενζίνη και μετά πλύντε με σαμπουάν. Latex: Αν ο λεκές είναι φρέσκος καθαρίστε με κρύο νερό. Αν είναι παλίος ο λεκές είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί. Για μια τέτοια περίπτωση συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο καθαριστή χαλιών.

ΑΡΩΜΑ
Περάστε το με ένα πανί βουτηγμένο σε μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα).

ΣΚΟΥΡΙΑ
Χρησιμοποιείστε διάλυμα οξαλικού νάτριου ή εξειδικευμένα προιόντα κατά της σκουριάς κατάλληλα για υφάσματα. (Προιόντα τέτοιου τύπου πωλούνται στα χρωματοπωλεία).

ΖΑΧΑΡΗ
Καθαρίστε το με ζεστό νερό (θερμοκρασία 50?C) και κατόπιν πλύντε το με σαμπουάν.

ΠΙΣΣΑ, ΓΡΑΣΣΟ, ΛΑΔΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ΛΙΠΟΣ
Καθαρίστε με υπερχλωρεθυλένιο ή καθαρή βενζίνη, κατόπιν πλύντε με διάλυμα σαμπουάν. Επαναλλάβατε με μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα) και κατόπιν σαμπουάν.

ΙΩΔΙΟ

Χρησιμοποιείστε καθαρή αμμωνία.

ΕΜΕΤΟΣ, ΟΥΡΑ, ΑΚΚΑΘΑΡΣΙΕΣ

Χρησιμοποιείστε ένα διάλυμα ½ λευκό ξύδι σε ½ νερό ή μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα) σε νερό και κατόπιν πλύντε με σαμπουάν.

ΝΕΡΟ
Χρησιμοποιείστε ένα καθαρό πανί για να τραβήξτε όσο περισσότερο νερό γίνεται και αφήστε το να στεγνώσει. Αν παρατηρηθούν στη συνέχεια λεκέδες η στεφάνια πλύντε με μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα) και κατόπιν σαμπουάν.

ΓΥΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΡΙ, ΒΕΡΝΙΚΙ ΕΠΙΠΛΩΝ
Καθαρίστε με υπερχλωρεθυλένιο ή καθαρή βενζίνη κατόπιν πλύντε με διάλυμα σαμπουάν και αν ο λεκές επιμένει χρησιιμοποιείστε καθαρή αμμωνία 5%.

ΚΡΑΣΙ, ΛΕΜΟΝΑΔΑ, ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
Χρησιμοποιείστε ένα διάλυμα ½ λευκό ξύδι σε ½ νερό ή μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα) σε νερό και κατόπιν πλύντε με σαμπουάν.