Φολέγανδρος

Φολέγανδρος Η Φολέγανδρος είναι το νησί του μέτρου. Η ήπια τουριστική ανάπτυξη των δυο τελευταίων δεκαετιών επέτρεψε στο νησί να διατηρήσει στο ακέραιο το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του αναπτύσσοντας παράλληλα σύγχρονες υποδομές και οργανωμένες τουριστικές υπηρεσίες.Οι Φολεγανδρίτες συνεχίζουν να φροντίζουν τον τόπο τους και να απολαμβάνουν το δικό τους τρόπο ζωής που μοιράζονται με τους ολοένα περισσότερους φίλους του νησιού.Μετά την άφιξη στο λιμάνι του Καραβοστάση η Φολέγανδρος θα αρχίσει να ξεδιπλώνει τις ομορφιές της σιγά-σιγά: την περιπλάνηση στα πλακόστρωτα της Χώρας και στα στενά του Κάστρου, το ανέβασμα στο βράχο της Παναγίας με την πανοραμική θέα στο Αιγαίο, το κολύμπι στις ερημικές ή στις πολυσύχναστες παραλίες της, την εξερεύνηση μέσα από τα μονοπάτια που διατρέχουν κάθε γωνιά του νησιού, το σπιτικό, παραδοσιακό φαγητό στη Χώρα, στην Αγκάλη ή στην Άνω Μεριά, τις νύχτες που ζωντανεύουν μετά από τα ρακόμελα στις πλατείες και το γλέντι που απογειώνεται μετά από μερικά ποτήρια κρασί στις ταβέρνες.Οικισμοί της Φολεγάνδρου είναι η Χώρα, η Άνω Μεριά, ο Καραβοστάσης, το λιμάνι του νησιού και η Αγκάλη, παραθεριστικός οικισμός. Δευτερεύοντες οικισμοί είναι το Λιβάδι και ο Πετούσης. Διοικητικά ανήκει στην Επαρχία Θήρας του νομού Κυκλάδων.

Αξιοθέατα

Η ΠαναγίαΕίναι η σπουδαιότερη εκκλησία της Φολέγανδρου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται σκαρφαλωμένη στο βράχο πάνω από τη Χώρα και είναι χτισμένη κατά πάσα πιθανότητα στη θέση αρχαίου ιερού, οικοδομικό υλικό του οποίου χρησιμοποιήθηκε γιά την ανέγερσή της. Στον αυλόγυρο και στο εσωτερικό του Ναού θα δείτε εντοιχισμένες αρχαίες επιγραφές και βάσεις αγαλμάτων. Ο ναός υπήρξε καθολικό γυναικείας μονής. Πρόκειται γιά μονόκλιτη πολύτρουλη βασιλική με ψηλό καμπαναριό. Υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή του 1687 που αναφέρεται στην ανακαίνιση του ναού ενώ η Παναγία πήρε τη σημερινή μορφή της με κατασκευή που ξεκίνησε το 1816 και τελείωσε το 1821.Το μαρμάρινο τέμπλο, ο αρχιεπισκοπικός θρόνος και ο άμβωνας είναι έργα του τηνιακού μαρμαρογλύπτη Καπαριά.Η κατά την παράδοση θαυματουργή, ασημοστόλιστη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται στην εκκλησία, συνδέεται με πειρατικές ιστορίες και θρύλους της Φολεγάνδρου. Σύμφωνα με το παλιό φολεγανδρίτικο έθιμο, το Πάσχα γίνεται περιφορά της εικόνας σε όλα τα σπίτια του νησιού.Γιά να φτάσετε στην Παναγία, ακολουθείστε το λιθόστρωτο που ξεκινάει από την πλατεία της Πούντας (15).

ΚάστροΤο Κάστρο είναι το παλιό κομμάτι της Χώρας. Πρόκειται για έναν μεσαιωνικό οικισμό που χτίστηκε για να προστατεύει τους ανθρώπους του νησιού από τις εχθρικές επιδρομές και από τότε μέχρι σήμερα κατοικείται χωρίς διακοπή. Η βορεινή του πλευρά είναι χτισμένη στο χείλος του γκρεμού σε ύψος 210 μέτρων. Τα σπίτια, αρκετά από τα οποία μετρούν πάνω από δέκα αιώνες ζωής, είναι όλα κατοικημένα και σε πολύ καλή κατάσταση.Το Κάστρο είναι το διατηρητέο τμήμα του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας και προστατεύεται από την ΚΑ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Λαογραφικό Μουσείο
Πρόκειται για μία παραδοσιακή αγροτική οικιστική μονάδα (θεμωνιά) του 19ου αιώνα, στην Άνω Μεριά. Στους χώρους της θα δείτε το τυπικό αγροτικό νοικοκυριό, όπως αυτό λειτουργούσε μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.
Το Μουσείο ίδρυσε και διαχειρίζεται ο πολιτιστικός σύλλογος "Η Φολέγανδρος".
Είναι ανοιχτό το καλοκαίρι, καθημερινά 5-8 μ.μ.
Τηλ.:22860-41370

ΧρυσοσπηλιάΗ Χρυσοσπηλιά είναι ένα θεαματικό φυσικό μνημείο. Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, δέκα μέτρα πάνω από τη θάλασσα και είναι ανεξερεύνητο. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν λείψανα ανθρώπινων σκελετών, σπασμένα αγγεία και ρωμαϊκή δεξαμενή νερού. Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει είναι μεγάλο καθώς θεωρείται λατρευτικός χώρος και τόπος τέλεσης τελετών ενηληκίωσης του 4ου π.χ. αιώνα. Εκατοντάδες ονόματα και επώνυμα που δηλώνουν τον τόπο καταγωγής των εφήβων, διακρίνονται σε πολλά σημεία στα τοιχώματα και την οροφή του σπηλαίου. Το δείγμα είναι το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο.
Ασφαλής πρόσβαση γίνεται από τη θάλασσα μόνο με πολύ καλό καιρό.Για να επισκεφθείτε το σπήλαιο θα χρειαστείτε ειδική άδεια από την Κοινότητα.

Ο Φάρος της ΑσπρόπουνταςΟ Φάρος χτίστηκε το 1919 σε ύψος 58μ. πάνω από τη θάλασσα και το φανάρι του έχει ύψος 11μ. Το φως του είναι ορατό σε απόσταση 17 ν.μ. Στην αρχή της λειτουργίας του ο φάρος άναβε με φυτίλι, στη συνέχεια με μηχανισμό πετρελαιοατμού, ενώ από το 1986 λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Στο φάρο θα φθάσετε με τα πόδια είτε από το Λιβαδάκι (15), είτε από την Πάνω Μεριά.

Το φαγητό

Υπάρχουν άφθονες επιλογές: Από το φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες του Καραβοστάση και της Αγκάλης μέχρι τη διεθνή κουζίνα στα εστιατόρια της Χώρας. Στις ταβέρνες της Χώρας και της Άνω Μεριάς η Φολέγανδρος έχει να προσφέρει πολλές και εξαιρετικές τοπικές γεύσεις.
Από τα πιο γνωστά προϊόντα της Φολεγάνδρου είναι το σουρωτό, λευκό, φρέσκο, μαλακό τυρί που συνοδεύει τη σαλάτα.Με σουρωτό και κρεμμύδια φτιάχνεται η φολεγανδρίτικη τυρόπιτα καλασούνα.Ένα άλλο φολεγανδρίτικο τυρί είναι το σκληρό -οι Φολεγανδρίτες το λένε απλώς "τυρί"- για μεζέ ή τριμμένο πάνω στα μακαρόνια.Δοκιμάστε ακόμη τα ματσάτα (παραδοσιακά χειροποίητα μακαρόνια που σερβίρονται με κοκκινιστό κόκορα ή κουνέλι), κάππαρη μαγειρευτή, ρεβίθια φούρνου, καραβόλους (σαλιγκάρια γιαχνί), καρπουζένια (γλυκιά πίτα με καρπούζι, μέλι και σουσάμι), παστέλι από το παραδοσιακό εργαστήρι της Άνω Μεριάς και ντόπια προϊόντα όπου τα βρείτε (πολλά εστιατόρια τα προτιμούν): ντόπια χοιρινά και κατσίκια, ξερικές ντοματούλες και αγγουράκια.

Διασκέδαση
Στη Φολέγανδρο η διασκέδαση δεν έχει το κοσμοπολίτικο ύφος άλλων νησιών. Έχει πιο πολύ χαρακτήρα παρέας που γλεντούν όλοι μαζί.Το βράδυ, οι πλατείες και τα καλντερίμια της Χώρας ζωντανεύουν από τον κόσμο που γεμίζει τα εστιατόρια ή τις ταβέρνες με τις τοπικές γεύσεις, συνεχίζοντας αργότερα για περιπάτους ανάμεσα στα στενά και στις κρυφές γωνιές της Χώρας, για ρακόμελα στις πλατείες ή για καλοκαιρινές νύχτες στα μπαράκια και στα μαγαζιά με ξένη και ελληνική μουσική.Πιο ήπιες βραδιές προσφέρουν τα μπάρ του Καραβοστάση: ο κόσμος που τη μέρα γεμίζει τις ταβέρνες για ουζάκι και φρέσκο ψάρι, τη νύχτα έρχεται εδώ για χαλαρή μουσική και ποτό μπροστά στη θάλασσα.Στις ταβέρνες της Αγκάλης και της Άνω Μεριάς, μετά από μερικά ποτήρια κρασί, στήνονται αυτοσχέδια γλέντια από ντόπιους ή μη μουσικούς. Είναι συχνά αλλά απρόβλεπτα.

Φολέγανδρος
Ελλάδα
Άλλες Κατηγορίες:
 Ταξίδια-Διακοπές » Προορισμοί