οργανώστε το βρεφικό δωμάτιο

24 Φεβρουαρίου 2011

οργανώστε το βρεφικό δωμάτιο

Αναμφισβήτητα από τις πιό όμορφες στιγμές της ζωής σας ο ερχομός του μωρού σας,σας φέρνει σε νέες διαδικασίες όσων αφορά τον δικό του χώρο.Μια ιδιαίτερη και τρυφερή διαδικάσία η οποία όμως θα πρέπει να τηρεί τις κατάλληλες συνθήκες.
Ανεξάρτητα με το τί θέμα θα διαλλέξετε για το δωμάτιο του μικρού σας αν δηλαδη ειναι ρόζ,γαλάζιο,κίτρινο κτλ ο εξοπλισμός που θα επιλέξετε πρέπει να είναι συγκεκριμένος. Ας αρχίσουμε από τα βασικά.
 Έπιπλα: Τα έπιπλα πρέπει κατ'αρχήν να παρέχουν ασφάλεια, να είναι δηλαδή και καλώς κατασκευασμένα,από καλό υλικό αλλά και να
μην αποτελούνται από αιχμηρές γωνίες όπως συνήθως έχουν τα περισσότερα έπιπλα.Μικροαντικείμενα και μπιμπελό απαγορεύονται δια ροπάλου διότι μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό.Φροντίστε στο πάτωμα όπου θα περνάει τις περισσότερες ώρες το παιδί να έχει τοποθετηθεί ένα καλό χαλί που θα μπορεί να πλένεται συχνά.
Κόυνια ντουλάπα αλλαξιέρα και παιδικό κάθισμα είναι τα τρία πρώτα βασικά έπιπλα.
Καλό θα είναι η αλλαξιέρα και η κούνια να είναι μεγάλες κι άνετες.
Η κούνια να αποτελείται από προστατευτικά κάγκελα κατά προτίμηση ξύλινη με στρογγυλεμένες γωνίες με μή τοξικές βαφές.
Τα κάγκελα να έχουν το ενδεδειγμένο ύψος (περίπου 60 πόντους από το στρώμα), την κατάλληλη και απόσταση μεταξύ τους (5,5 ώς 6,4 πόντους).τα κάγκελα ή η βάση του κρεβατιού να είναι μετακινούμενα.
Καλό είναι να έχετε την κούνια του μωρού σας στο υπνοδωμάτιό σας μέχρι και τον 6 μήνα.

Στρώμα: Πρέπει να είναι κατασκευασμένο από σωστά υλικά και να είναι ανατομικό για να στηρίζει σωστά τη σπονδυλική στήλη του μωρού. Το στρώμα καλό είναι να πληροί τις αυστηρές Βρετανικές Προδιαγραφές ασφαλείας 1877 και 7177. Επίσης, επειδή κάποια μικροσκοπικά ζωύφια της οικιακής σκόνης (τα ακάρεα) είναι υπεύθυνα για πολλές αλλεργίες βεβαιωθείτε ότι το κάλυμμα του στρώματος πλένεται στους 60° C. Αποφύγετε το μαξιλάρι και ντύστε εσωτερικά το κρεβάτι με ένα προστατευτικό από βαμβακερή επένδυση, για να μη χτυπάει το μωρό στα κάγκελα.

Πάρκο: Προσέξτε τα μεταλλικά μέρη να είναι επικαλυμμένα, για να προστατεύονται από τη διάβρωση. Επίσης, προσέξτε οι ακμές να είναι καμπυλωτές,
 για να μην υπάρχουν εξέχοντα αιχμηρά σημεία, που μπορούν να τραυματίσουν το μωρό. Τέλος, από το πάρκο δεν πρέπει να αποσπάται η βάση.
Να θυμάστε, ότι τα έπιπλα και το πάτωμα θα πρέπει να πλένονται εύκολα, το ίδιο και τα υφάσματα που θα επιλέξετε για κουρτίνες και καλύμματα.
Το βαμβάκι είναι πάντα το καλύτερο υλικό για ένα βρεφικό δωμάτιο. Επίσης, πρέπει να ξέρετε, ότι παπλώματα και βαριές κουβέρτες δεν είναι κατάλληλα για μωρά κάτω των 12 μηνών, γιατί υπάρχει περίπτωση υπερθέρμανσης.

Διακόσμηση
: Επιλέξτε για τους τοίχους χρώματα απαλά, που έχουν κατευναστική επίδραση, για να προδιαθέτουν πιο εύκολα για ύπνο. Σε κάποια σημεία, όμως, επιλέξτε
κάποια αντικείμενα με πιο έντονα χρωματικά ερεθίσματα για τις ώρες που το μωρό σας θα είναι ξύπνιο. Πάνινα πολύχρωμα ταμπλό, stickers ή ακόμη και ζωγραφική τοίχου
 εξασφαλίζουν τα απαραίτητα ερεθίσματα.
Προτιμήστε τα ευδιάκριτα σχήματα που έχουν έντονα περιγράμματα, αλλά με σχετικά απλή γραμμή, π.χ. ζωάκια.

Όσο το παιδί σας είναι ακόμη μωρό, αποφύγετε να κάνετε το δωμάτιο έντονα κοριτσίστικο ή αγορίστικο. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε πιο ουδέτερα θέματα
όπως π.χ.:Βυθός,αστεράκια ζουζούνια,ζωάκια,παιδάκια δάσος,ζούγκλα,φεγγαράκια κτλ.Να θυμάστε ότι το πράσινο και το γαλάζιο προσφέρουν χαλάρωση, το κίτρινο φωτίζει,
 το πορτοκαλί βοηθά στη διανοητική ανάπτυξη του βρέφους, ενώ το ροζ και το λιλά δημιουργούν ήρεμη ατμόσφαιρα.

Φωτισμός:Για το νυχτερινό φωτισμό, θα ήταν καλό να υπάρχει στο ταβάνι μία αδιαφανής απλίκα, για να αποδυναμώνεται η ένταση του φωτός.
Ο φωτισμός του δωματίου καλύτερα να ενισχύεται από σποτ στους τοίχους. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε μια κατασκευή από γυψοσανίδα με κρυφό φωτισμό (φωτοσωλήνας)
 στο χρώμα που επιθυμείτε περιμετρικά της οροφής και να τοποθετήσετε και τα ανάλογα spot κατά μήκος.

Προσέξτε πολύ οτιδήποτε έχει να κάνει με τον ηλεκτρισμό στο βρεφικό δωμάτιο.

    * Τοποθετήστε πρίζες ασφαλείας, όπου με το παραμικρό βραχυκύκλωμα διακόπτεται η παροχή του ρεύματος.
    * Επιπλέον, τοποθετήστε σ' όλες τις πρίζες ειδικά πλαστικά πώματα, ώστε να μη μπορεί το παιδί να βάζει μέσα σύρματα ή μεταλλικά αντικείμενα.
    * Εγκαταστήστε φωτιστικά σώματα, λαμπτήρες, ηλεκτρικές συσκευές, κ.ά. σε μέρη, όπου δεν μπορεί να πλησιάσει το παιδί.
    * Αποφύγετε τα μακριά και ανεξέλεγκτα ηλεκτρικά καλώδια των συσκευών.
    * Τοποθετήστε στο δωμάτιο και έξω από αυτό ειδικά νυχτερινά φωτάκια.