Πώς να κάνετε οικονοµία στη θέρµανση με την υπάρχουσα εγκατάσταση χωρίς να ξοδέψετε χρήματα

06 Σεπτεμβρίου 2012

Πώς να κάνετε οικονοµία στη θέρµανση με την υπάρχουσα εγκατάσταση χωρίς να ξοδέψετε χρήματα

Μικρές και απλές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε ώστε να χρησιμοποιούμε αποδοτικότερα την υπάρχουσα εγκατάσταση θέρμανσης του σπιτιού μας, χωρίς να κάνουμε μεγάλες αλλαγές ή δαπάνες, με τελικό αποτέλεσμα φτηνότερη θέρμανση.

Μόνωση γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα.
Ο αέρας που διαφεύγει από ανοίγματα από πόρτες και παράθυρα οδηγεί σε θερμικές απώλειες. Οι διαφυγές του αέρα πρέπει να κλείνονται  και να ελαχιστοποιούνται οι διαρροές του αέρα από τα όποια ανοίγματα υπάρχουν.Κύρια σημεία εισόδου του κρύου αέρα είναι το κατώφλι της εξωτερικής πόρτας, καθώς και το πλαίσιο των παραθύρων και των βεραντών. Μπορείτε να τοποθετήσετε αυτοκόλλητη ταινία από αφρολέξ ή να βιδώσετε στο κάτω μέρος της εξώθυρας την ειδική λωρίδα από ελαστικό.
Παντζούρια
Στις κρύες συννεφιασμένες μέρες, όταν φεύγεται από το σπίτι και μόλις βραδιάσει να κλείνεται και τα εξωτερικά φύλλα (πατζούρια) ώστε να μην έρχεται το τζάμι σε άμεση επαφή με τον παγωμένο αέρα.
Κουρτίνες
Χρησιμοποιείστε βαριές κουρτίνες που θα κλείνετε κάθε βράδυ σε όλα τα παράθυρα του σπιτιού. Στα τζάμια οφείλονται οι περισσότερες απώλειες στο σπίτι.Ανοίγεται τις κουρτίνες τις ηλιόλουστες κρύες μέρες, στα νότια δωμάτια που έχουν άμεση επαφή με τον ήλιο.
Ας μην ξεχνάμε όμως τον καλό καθημερινό αερισμό του σπιτιού, που είναι περισσότερο αναγκαίος όσο βελτιώνεται η μόνωση.

Χαλιά
Στρώνοντας το σπίτι με χαλιά ή μοκέτες αποφεύγουμε τις απώλειες θερμότητος από το δάπεδο.Βάλτε διπλά χαλιά για καλύτερο αποτέλεσμα.

Σώματα καλοριφέρ
Μην αποκλείετε τα θερμαντικά σώματα πίσω από έπιπλα.Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με καλύμματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους. Τοποθετήστε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο στην πίσω τους πλευρά (ανάμεσα στο σώμα και τον τοίχο). Αυτό βοηθά να αντανακλάται η θερμότητα προς το δωμάτιο.Μη θερμαίνετε δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε αλλά και στα υπνοδωμάτια, που χρειάζεστε χαμηλότερη θερμοκρασία βάλτε θερμοστατικούς διακόπτες στα σώματα Καλοριφέρ
Χαμηλώστε το θερμοστάτη του καλοριφέρ
Εάν έχετε αυτόνομη θέρμανση, χαμηλώστε το θερμοστάτη κατά ένα-δύο βαθμούς.Μειώνοντας κατά ένα βαθμό το θερμοστάτη μειώνουμε το κόστος θέρμανσης κατα 5 - 8 % και είμαστε και πιο υγιείς γιατί η υπερβολική θέρμανση ξηραίνει τον αέρα,και μας κάνει πιό ευαίσθητους σε κρυολογήματα!

Προγραμματιζόμενος θερμοστάτης

Μπορείτε να πετύχετε 10 % μείωση στην ετήσια κατανάλωση καυσίμου εάν μειώσετε κατά 10 - 15 % για 8 ώρες τη νύχτα το θερμοστάτη σας. Εάν δε εργάζεστε εκτός σπιτιού, μπορείτε ακόμη να προγραμματίσετε να ανάβει η θέρμανση λίγη ώρα πριν επιστρέψετε στο σπίτι. Το κόστος εγκατάστασης του προγραμματιζόμενου θερμοστάτη θα αποσβεσθεί από την οικονομία στην ενέργεια. Αν πιάνει λίγο το χέρι σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να εγκαταστήσετε μόνοι σας το θερμοστάτη, καθώς πολλοί κατασκευαστές περιλαμβάνουν αναλυτικές οδηγίες στις συσκευασίες τους.

Μην αερίζετε υπερβολικά τον χώρο σας.

Μόνωση των αγωγών
Μονώστε κάθε εξωτερικό σωλήνα ύδρευσης και θέρμανσης με ειδικό αφρολέξ. Όταν το νερό φθάνει στο θερμοσίφωνά σας πολύ κρύο, ο θερμοσίφωνας καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια για το ζεστάνει στην απαιτούμενη θερμοκρασία. Εκτός από το κέρδος σε ενέργεια, αποφεύγετε και τον κίνδυνο να σπάσουν οι σωλήνες από την παγωνιά. Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμες, σχισμένες μονωτικές λωρίδες (σωλήνες) και να τις εγκαταστήσετε μόνοι σας με πολύ μικρό κόστος. Προσέξτε να τοποθετήσετε την ένωση στο κάτω μέρος των οριζόντιων σωλήνων και μη τυλίγετε πολύ σφικτά γιατί έτσι μειώνεται η μονωτική ικανότητα.


Συντηρήστε το σύστημα θέρμανσης
Σε όλες τις περιπτώσεις, το σύστημα απαιτεί συντήρηση για την καλή λειτουργία του. Οι βασικές εργασίες συντήρησης ενός λέβητα πρέπει να γίνονται από αδειούχο συντηρητή και περιλαμβάνουν τον καθαρισμό του φλογοθαλάμου, τον καθαρισμό των σωλήνων (τούμπα), τον καθαρισμό και τη ρύθμιση των μπεκ του καυστήρα, τον καθαρισμό της καπνοδόχου,
τον έλεγχο των αντλιών καυσίμου και του κυκλώματος τροφοδοσίας για πιθανές διαρροές και τον έλεγχο του κυκλώματος τροφοδοσίας νερού. Ο συντηρητής εκδίδει και το πιστοποιητικό συντήρησης βάσει νομοθεσίας, με μετρήσεις του βαθμού απόδοσης της εγκατάστασης, της θερμοκρασίας των καυσαερίων και της περιεκτικότητάς τους σε διοξείδιο του άνθρακα και αιθάλη.

Με απλά μέτρα όπως ο έλεγχος των παραμέτρων λειτουργίας (κατανάλωσης – θερμικής άνεσης) καλής θερμομόνωσης του λέβητα και του δικτύου σωληνώσεων μπορείτε να εξοικονομήσετε 4~6% καύσιμο.