Πως να κάψετε λιγότερο πετρέλαιο-Βελτίωση υπάρχοντος συστήματος με λίγα χρήματα

11 Σεπτεμβρίου 2012

Πως να κάψετε λιγότερο πετρέλαιο-Βελτίωση υπάρχοντος συστήματος με λίγα χρήματα

Με την ανοχή της πολιτείας, στις εγκαταστάσεις θέρμανσης,χωρίς ελέγχους και τιμωρίες,κερδοσκοπία των περισσοτέρων εγκατασταστών και εμπόρων,εφαρμογές χωρις κριτήριαεξοικονόμησης καυσίμων,χωρίς μελέτες μηχανολόγων τα περισσότερα λεβητοστάσια με καυστήρες ασυντήρητους και αρύθμιστους, καπνοδόχους αμόνωτους (συνήθως από ελενίτ ήκτιστές, εκτεθιμένες σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες), με σωληνώσεις αμόνωτες και φθαρμένες,λέβητες υπερδιαστασιολογημένοι ως προς την θερμική ισχύ τους!Αποτέλεσμαη σπατάλη καυσίμου και το κόστος με την εξίσωση του πετρελαίου δυσβάταχτο.
Υπάρχει όμως λύση με μικρές παρεμβάσεις χαμηλού κόστους να εξοικονομήσουμε κάυσιμα έως και 20-30%.
Απλές και σχετικά φθηνές λύσεις

1)Συντήρηση καυστήρα
Για να μη γίνουν τα λεφτά σας... Καπνός, φροντίστε για τη σωστή συντήρηση ρύθμιση του συστήματος καυστήρα - λέβητα από ειδικό συντηρητή ο οποίος εκδίδει και τοπιστοποιητικό συντήρησης βάσει νομοθεσίας.H υπεύθυνη δουλειά ενός καυστηρατζή είναι η σωστή ρύθμιση ενός καυστήρα. Η σωστή ρύθμιση είναι αυτή που θα αυξήσει τον βαθμόαπόδοσης και θα μειώσει την κατανάλωση καυσίμων σε ένα συγκρότημα λέβητα – καυστήρα. Ο πιο καλός λέβητας και ο πιο καλός καυστήρας του κόσμου με κακή ρύθμιση θα καίειπερισσότερο καύσιμο για να ζεστάνει τον αέρα στη κυριολεξία.
Σωστή ρύθμιση, συντήρηση και καθαρισμός του λέβητα- Τι περιλαμβάνει

Καθαρισμό λέβητα για την απομάκρυνση των καταλοίπων της καύσης του περασμένου χειμώνα (αφορά τους λέβητες πετρελαίου)
Ελεγχο και καθαρισμό των εξαρτημάτων του καυστήρα, ρύθμιση του καυστήρα με ηλεκτρονικό αναλυτή καυσαερίων για σωστή και οικονομική λειτουργία, ρύθμιση των αυτοματισμώνκαι των ασφαλιστικών διατάξεων καυστήρα – λέβητα,
Μέτρηση των καυσαερίων και έκδοση φύλλου συντήρησης και ρύθμισης (υποχρεωτικό απο τον νόμο.).(Επειδή στα 22 χρόνια που κάνω συντήρηση το ατομικό καλοριφέρ πουχω δενείδα ποτέ τέτοιο χαρτί και για διαμέρισμα 85 τετραγωνικών έκαιγα 3 τόνους πετρέλαιο ,έρχόταν ο συντηρήτής με μια σκούπα ,καθάριζε 5 λεπτά και έφευγε...)

Ζητήστε το Φύλλο ελέγχου

Το Νόμιμο Φύλλο Ελέγχου είναι ένα επίσημο πιστοποιητικό, το οποίο φέρει ταινία γνησιότητας και παρέχεται ΜΟΝΟ από τους υπεύθυνους αδειούχους εγκαταστάτες καισυντηρητές καυστήρων στερεών, υγρών και αερίων καυσίμων.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 10315/ 93, η συντήρηση και ρύθμιση των σταθερών εστιών καύσης είναι υποχρεωτική και τίθενται όρια σωστής λειτουργίας. Ησυντήρηση και ρύθμιση του συγκροτήματος λέβητα – καυστήρα γίνεται μόνο από αδειούχους τεχνίτες.
Το Νόμιμο Φύλλο Ελέγχου είναι απαραίτητο να τοιχοκολλείται στο χώρο του λεβητοστασίου.

2)Καπνοδόχος
Αντικατάσταση της παλιάς, με ρωγμές και διαρροές καπνοδόχου, με νέα μεταλλική, διπλών τοιχωμάτων με θερμομόνωση.
Οι απώλειες από μια αμόνωτη καπνοδόχο ενός λέβητα πετρελαίου φτάνουν και το 20%.Η καπνοδόχος θα πρέπει να είναι μονωμένη, για να μπορεί να δημιουργεί τον κατάλληλοελκυσμό, ώστε και η λειτουργία του καυστήρα να γίνεται σωστά, αλλά και να αποφεύγονται οι υγροποιήσεις των καυσαερίων.

Αποκατάσταση των θερμομονώσεων στις σωληνώσεις και στον καπναγωγό που συνδέει τον λέβητα με την καπνοδόχο


3)Αντιστάθμιση

Αν και σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 20840/1296/5-4-1979 περί εξοικονόμησης της ενέργειας καθίσταται από το 1979 «υποχρεωτική τοποθέτηση θερμοστατών αντιστάθμισης για τον έλεγχο λειτουργίας των εγκαταστάσεων θέρμανσης με βάση την εξωτερική θερμοκρασία», τα περισσότερα συστήματα εγκαταστάσεων θέρμανσης σήμερα είναι στη μόνιμη ρύθμιση της θερμοκρασίας νερού στο λέβητα θέρμανσης,είναι υπολογισμένα για 20C μέσα στο χώρο μας και 0C εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αυτές οι συνθήκες όμως εμφανίζονται πολύ σπάνια στις περισσότερες περιοχές της χώρας,με αποτέλεσμα σπατάλη καυσίμου και άδειασμα στις τσέπες μας.(Οι νόμοι υπάρχουν αλλά ποτέ δεν εφαρμόζονται από τα περισσότερα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και τους εγκαταστάτες...).

Τι είναι η αντιστάθμιση;

Η αντιστάθμιση είναι ένα αυτόματο σύστημα, το οποίο μέσω ενός ελεγκτή παρακολουθεί τις καιρικές συνθήκες, καθώς και τη θερμοκρασία νερού του λέβητα και προγραμματίζει τη λειτουργία της θέρμανσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, ρυθμίζοντας κατάλληλα τη θερμοκρασία προσαγωγής του νερού.Ρυθμίζουμε δηλαδή αυτόματα, την λειτουργία της εγκατάστασης θέρμανσης, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.