Θέρμανση με ξύλα

15 Σεπτεμβρίου 2012

Θέρμανση με ξύλα

Όπως τον παλιό... καλό καιρό, μπορούμε και σήμερα να θερμανθούμε με καυσόξυλα σαν εναλλακτική λύση.Τα πλεονεκτήματα της θέρμανσης με ξύλα είναι γνωστά,Η θαλπωρή που προσφέρει η θέα της φωτιάς στο τζάκι,στην σόμπα και μικρότερο κόστος αγοράς ,αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα τα οποία πρέπει να ληφθούν  υπόψιν...η αποθήκευση ,το κουβάλημα,το συχνό καθάρισμα των καμινάδων και των εστιών, η σκόνη,η στάχτη, τα ζωύφια που έρχονται στο σπίτι μαζί με το ξύλο,η τροφοδότηση της φωτιάς του τζακιού ,ή της σόμπας ή ενός σύγχρονου λέβητα με ξύλα.Με δεδομένα τα παραπάνω, κατά μια άποψη, σε περιοχές με πολύ ψυχρούς χειμώνες η μέγιστη ωφέλεια από τα καυσόξυλα προκύπτει εάν αυτά χρησιμοποιούνται ως δευτερεύουσα πηγή θερμότητας, δηλαδή σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενός άλλου είδους πηγής θερμότητας από τα γνωστά. Αντίθετα, οι ήπιοι
χειμώνες ευνοούν τη χρήση του καυσόξυλου ως μοναδικής ή δευτερεύουσας καύσιμης ύλης.

Σήμερα μπορείτε να επιλέξετε από μια νέα γενιά συσκευών ξύλου
1)Η ξυλόσομπα είναι η πιο συνηθισμένη συσκευή θέρμανσης με ξύλα. Μπορεί με ασφάλεια να τοποθετηθεί σχεδόν παντού, αρκεί να υπάρχει αρκετός χώρος και να μπορεί η καμινάδα να κατευθυνθεί σωστά προς τα έξω.Σήμερα μπορείτε να βρείτε νέες καταλυτικές σόμπες με μεγάλη απόδοση,σόμπες νερού που συνδέονται με το καλοριφέρ.

2)Το τζάκι.Αν επιλέξετε το τζάκι για την θέρμανση της οικίας σας προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσετε κλειστές ενεργειακές εστίες καθώς στις ανοιχτές μεγάλο μέρος της θερμότητας διαφεύγει από την καμινάδα και το τζάκι χρησιμοποιείται σχεδόν ως διακοσμητικό μέσο εφόσον η απόδοση του είναι κάτω από 15%.Τα ενεργειακά τζάκια είναι εστίες κλειστού τύπου, κατασκευασμένες από χάλυβα με επένδυση φύλλα μαντεμιού με πυρίμαχο κεραμικό τζάμι. Ο βαθμός απόδοσης των εστιών αυτών  υψηλότερος από αυτών των συμβατικών τζακιών και κυμαίνεται μεταξύ 70%-85%.
Μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας μεταξύ των αερόθερμων εστιών και των εστιών καλοριφέρ ξύλου(ενεργειακά τζάκια – καλοριφέρ )

Υπάρχουν διάφορα μοντέλα αερόθερμων ενεργειακών τζακιών, όπως αυτά που διαθέτουν αεροθάλαμο θέρμανσης καθαρού αέρα τον οποίο επαναδιοχετεύουν στο χώρο με ειδικούς ανεμιστήρες, τζάκια συνεχούς καύσης (περισσότερες από 10 ώρες), διακεκομμένης καύσης και τζάκια με μετάκαυση καυσαερίων, όπου τα καυσαέρια της πρώτης καύσης καίγονται σε μια δεύτερη φλόγα. Τα αερόθερμα τζάκιαχρησιμοποιούνται κυρίως ως βοηθητικό μέσο θέρμανσης καθώς για να ζεστάνουμε διαφορετικούς χώρους είναι απαραίτητη η ύπαρξη αεραγωγών από το χώρο που είναι τοποθετημένο το τζάκι προς όλα τα δωμάτια.

Τα ενεργειακά τζάκια – καλοριφέρ είναι κλειστές ενεργειακές εστίες ξύλου που χρησιμοποιούν τον ίδιο τρόπο λειτουργίας με τα ενεργειακά αερόθερμα τζάκια, μόνο που αντί για εξωτερικό αέρα θερμαίνουν νερό. Το νερό που εισάγεται στο τζάκι –καλοριφέρ θερμαίνεται στα τοιχώματα του και διαχέεται στα σώματα του καλοριφέρ και στο θερμοσίφωνα με τη βοήθεια κυκλοφορητή. Μ' αυτό τον τρόπο παρέχεται θέρμανση σε όλους τους χώρους του σπιτιού και ζεστό νερό για οικιακή χρήση


3)Λέβητες ξύλου.Οι λέβητες ξύλου που τοποθετούνται στο λεβητοστάσιο δεν έχουν τον περιορισμό στη μέγιστη ισχύ που έχουν τα τζάκια και σόμπες καθ’ όσον υπάρχουν λέβητες με ισχύ έως 900kw που μπορούν άνετα να θερμάνουν τεράστιους χώρους.
Στους λέβητες ξύλου συναντάμε δύο κατηγορίες. Τους απλούς λέβητες ξύλου και τους σύγχρονους λέβητες αεριοποίησης.

Πριν αποφασίσετε την εγκατάσταση ενός συστήματος με ξύλο,καλό είναι να κάνετε μια εκτίμηση των αναγκών σας σε καυσόξυλα που θα χρειασθήτε για όλο τον χειμώνα,ανάλογα με τη συσκευή καύσης του ξύλου που θα επιλέξετε για να υπολογίσετε αν ο διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης σας επαρκεί.Επίσης καλό είναι να υπολογίσετε και το κόστος και να μη ακούτε τους πωλητές(πχ με 400 ευρώ τη σαιζόν θα ζεσταθείτε...μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν!).
Κάθε σπίτι και σύστημα θέρμανσης είναι μοναδικό.Αν το σπίτι σας δεν είναι μονωμένο ,δεν το βλέπει πολύ ο ήλιος ,τα ξύλα που θα αγοράσετε έχουν πολύ υγρασία,ο χειμώνας θάναι πολύ κρύος, θα χρειασθεί μεγάλη ποσότητα ξύλων.